Dit natuurgebied heeft er niet altijd zo uit gezien. In de late middeleeuwen was het een plek waar runderen konden grazen en aan lichte vorm van landbouw werd gedaan. Langzaam heeft het stuifzand het gebied overgenomen. Het zand heeft zelfs gedurende de jaren verschillende nederzettingen bedolven. Middeleeuwse dorpjes Westloon en Efteling liggen nog altijd begraven onder het zand.
Beheerders van De Loonse en Drunense Duinen houden de flora en fauna nauwlettend in de gaten. Stuifzanden en dennenbossen zijn van nature gebieden waar weinig verschillende soorten voorkomen. Het Zandley gebied vormt een belangrijke uitzondering hierop. Het Zandleigebied herbergt bossen op venige en lemige bodems waardoor zich een hoge concentratie aan flora en fauna kan verzamelen. Helaas wordt het door de toenemende bebouwing aan de rand van het park steeds moeilijker om een natuurlijke migratie van fauna te stimuleren.
Stuifzand en naaldbossen zijn niet het enige wat dit natuurgebied aantrekkelijk maakt. Het aangelegen landgoed Plantloon is een landgoed in Engelse landschapstijl, met fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen. Liefhebbers van vogels, vlinders en akkerkruiden komen hier helemaal aan hun trekken. Daarnaast is een bezoekje aan natuurreservaat De Brand en kasteel de Strijdhoef ten zeerste aan te raden. Beide bezienswaardigheden bevinden zich in het zandley gebied.
Bekijk ook de pagina over Loon op Zand.
Bezoekers van Camping Weideblik komen vaak naar Noord-Brabant om lekker in rust te kunnen wandelen of fietsen. Via vele gemarkeerde wandel-, fiets-, MTB- en ruiterroutes kunt u in dit Nationale Park alle kanten op. Als u de zandvlakte intrekt, bedenk dan dat een tocht door het mulle zand zwaar is en dat de temperaturen 's zomers flink kunnen oplopen. De aangrenzende bossen schenken verkoeling. De wandelroutes variëren in lengte van 3,5 tot 5 kilometer en liggen verspreid in het gebied. Onze camping kan u op weg helpen.
De Loonse en Drunense Duinen zijn de omgeving Minicamping Weideblik.